Het Hunebedcentrum – Meer dan een museum 

Het Hunebedcentrum in Borger ligt naast het grootste hunebed van Nederland (D27) en vertelt het verhaal van onze prehistorische voorouders. Het centrum is een geregistreerd museum en kennisinstituut dat zich richt op behoud en bescherming van archeologisch erfgoed door educatie, samenwerking en communicatie. 

Collectie en aanbod

Het Hunebedcentrum biedt een uitgebreide archeologische expositie, het Oertijdpark met een opgravingslocatie, de Keientuin met een geologische collectie, en tentoonstellingen van partners zoals het Hondsrug UNESCO Geopark. Digitale platforms zoals het Hunebednieuwscafé trekken jaarlijks meer dan een half miljoen unieke bezoekers met duizenden artikelen over archeologie, geologie en landschap. 

Samenwerking en kennisontwikkeling 

Het Hunebedcentrum werkt samen met nationale en internationale partners om kennis te delen en te ontwikkelen. Regionale samenwerkingen omvatten organisaties zoals Het Drentse Landschap, het Drents Museum en het Hondsrug Geopark. Nationaal is er samenwerking met universiteiten en archeologische verenigingen. Internationaal is het Hunebedcentrum lid van de European Route of Megalithic Culture en EXARC, een netwerk van archeologische openluchtmusea. 

Het Hunebedcentrum in Borger ligt naast het grootste hunebed van Nederland (D27).

Hunebedcentrum hunebedden

Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid 

Het Hunebedcentrum heeft het Green Key-keurmerk en werkt actief aan het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk. Het centrum ondersteunt re-integratietrajecten, biedt leerwerkplekken en werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het verhaal van de hunebedbouwers wordt gekoppeld aan actuele thema’s zoals duurzaamheid en de zorg voor het landschap. 

Rol in toerisme en educatie 

Jaarlijks trekt het Hunebedcentrum bijna 80.000  bezoekers. Naast fysieke tentoonstellingen worden educatieve programma’s en online lessen ontwikkeld om kennis te verspreiden. Het centrum fungeert ook als toegangspoort tot de Hondsrug UNESCO Geopark en stimuleert toerisme door fiets- en wandelroutes. 

Het Hunebedcentrum combineert de rollen van museum, kennisinstituut en toeristische trekpleister. Door innovatie en samenwerking inspireert het bezoekers en versterkt het de kennis en waardering van ons archeologische en culturele erfgoed. 

Hunebedcentrum bezoekers Hunebedcentrum steentijdhuis Hunebedcentrum opgravingen bezoekers Hunebedcentrum Hunebedcentrum hunebed

Credits: Hunebedcentrum

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws en samenwerkingen binnen de sector! Door je in te schrijven geef je toestemming om updates van onze vereniging te ontvangen en ga je akkoord met ons privacybeleid.

Welke nieuwbrief wil je ontvangen?(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.