
Ontdek de geschiedenis van de tijdmeting
Museum Zaanse Tijd richt zich als onderdeel van het erfgoedensemble op de Zaanse Schans op de geschiedenis van de Zaanse klok in de context van de geschiedenis van de tijdmeting in Nederland. Die context is voor ons de industriële geschiedenis van de Zaanstreek, de Hollandse economie en welvaart in de 17e en 18e-eeuw en de maatschappelijke en technologische ontwikkeling van de 19e en 20e-eeuw. De tijdmeting heeft een belangrijke rol gespeeld in de technische en sociale innovaties in deze periode. De beleving van tijd is in die periode aanzienlijk veranderd.
Op de Zaanse Schans, aan de Zaan, in het authentiek Zaanse binnenhuis in een historisch interieur worden bezoekers direct teruggevoerd naar het talent en vernuft van Zaanse ambachtslieden en ondernemers om met nieuwe technieken een voordeel in de handel te behalen. In het museum vind je ook origineel werkende torenuurwerken die je van heel dichtbij kunt bewonderen. Je kan de raderen niet alleen zien, maar ook horen draaien.
In het authentiek Zaanse binnenhuis in een historisch interieur voeren we de bezoekers direct terug naar het talent en vernuft van Zaanse ambachtslieden en ondernemers.

Het museum in drie verhalen:
- Het verhaal ‘handel in de tijd’; van de imponerende technische en kunsthistorische hoogstandjes uit de tijden dat Nederland, en met name Amsterdam, toonaangevend was in de wereld van cultuur, kunst en wetenschap.
- Het Zaanse verhaal van o.a. Cornelis Michielszoon Volger, de molenaarszoon die als klokkenmaker aan de wieg stond van de Zaanse klok als succesvol exportartikel.
- Het verhaal van de tijdmeting en de invloed op de samenleving van de revolutionaire uitvinding van Christiaan Huygens van de toepassing van de slinger als regelmaat voor de tijd.
Museum Zaanse Tijd beheert met trots een bijzondere collectie van (inter)nationaal cultuurhistorisch belangrijk erfgoed, waardoor elke bezoeker zijn eigen verhaal achter deze pronkstukken kan bepalen en beleven.




Actueel
Nieuws en ontwikkelingen uit ons netwerk

Extra instroommoment Trainingstraject D&I

Dit is de nieuwe VSC-huisstijl

Open Call NWD 2025

Update Techkwadraat
